Τι είναι το “Χ-as-a-Service” και η Διαχείριση Εκτύπωσης στο Cloud

Πολλές φορές ακούμε δυσνόητους όρους, όταν κάποιος αναφέρεται στο cloud computing και το hosting. Το ίδιο ισχύει και με τη διαχείριση εκτύπωσης στο cloud. Η χρήση απροσδιόριστων όρων δεν βοηθά στο να κατανοήσουμε το μυστηριώδες οικοσύστημα που ονομάζεται “Cloud”.

Σήμερα, λοιπόν, εξετάζουμε τα τρία διαφορετικά είδη της υπηρεσίας “ Χ-as-a-Service ” στο Cloud και πώς σχετίζονται με τη διαχείριση εκτύπωσης.

Τι είναι το Cloud Print Management;

H διαχείριση εκτύπωσης στο cloud (cloud print management) αφορά την οργάνωση και διαχείριση των εργασιών εκτύπωσης μέσω ενός cloud-based συστήματος. Αυτό επιτρέπει στους χρήστες να εκτυπώνουν από οποιαδήποτε συσκευή, αρκεί να είναι συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο.

Η διαχείριση εκτύπωσης στο cloud προσφέρει διάφορα πλεονεκτήματα, όπως:

Ευελιξία: Οι χρήστες μπορούν να εκτυπώνουν από οπουδήποτε, χρησιμοποιώντας έναν υπολογιστή, κινητό τηλέφωνο ή tablet.

Μείωση Κόστους: Εξοικονομείτε χρήμα από τη διαχείριση και συντήρηση τοπικών εκτυπωτικών δικτύων.

Ασφάλεια: Παρέχονται βελτιωμένες λύσεις ασφαλείας για την προστασία των εκτυπωμένων εγγράφων.

Κεντρική Διαχείριση: Επιτρέπει την εύκολη διαχείριση των εκτυπωτών και των εργασιών εκτύπωσης μέσω ενός κεντρικού πίνακα ελέγχου.

Οικολογικά Οφέλη: Βοηθά στη μείωση του όγκου των εκτυπώσεων μέσω αυστηρότερης πολιτικής εκτύπωσης και ενθαρρύνει την ψηφιοποίηση εγγράφων.

Ποια είναι τα τρία είδη (Χ-ως-Υπηρεσία) στο Cloud;

 1. IaaS – Infrastructure as a Service (Υποδομή ως Υπηρεσία)
 2. PaaS – Platform as a Service (Πλατφόρμα ως Υπηρεσία)
 3. SaaS – Software as a Service (Λογισμικό ως Υπηρεσία)

IaaS – Infrastructure as a Service

Το IaaS ήταν πραγματικά μία από τις πρώτες πτυχές του cloud computing που υιοθετήθηκαν από πολλές εταιρείες. Σήμερα ένα καλό παράδειγμα είναι η μεταφορά υπαρχόντων διακομιστών στο Azure, το Amazon Web Services ή το Google Cloud Platform. Με την υπηρεσία μπορείτε να εκτελέσετε τις ίδιες εφαρμογές και επιλογές χωρίς να ανησυχείτε για τον φυσικές υποδομές σας, όπως το υλικό, η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, κ.λπ.

Πλεονεκτήματα

 • Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για την υποδομή
 • Παραμένετε σε πλήρη έλεγχο, όπως η συντήρηση, οι περίοδοι αδράνειας
 • Εικονικοποίηση και κλιμακοποίηση
 • Υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας για αντίγραφα ασφαλείας/επαναφορά
 • Υψηλή διαθεσιμότητα

Μειονεκτήματα

 • Απαιτείται μια γρήγορη σύνδεση (καλή συνδεσιμότητα με το κέντρο δεδομένων) για να επιτευχθεί υψηλή απόδοση και συνέχεια υπηρεσίας
 • Ο έλεγχος έρχεται με κόστος κάποιας πολυπλοκότητας στην διαχείριση

PaaS – Platform as a Service

Το PaaS παρέχει ένα περιβάλλον, που συμπεριλαμβάνει εργαλεία και υπηρεσίες που διευκολύνουν την ανάπτυξη εφαρμογών. Με τη χρήση της PaaS, οι προγραμματιστές μπορούν να επικεντρωθούν στην ανάπτυξη των εφαρμογών τους χωρίς να χρειάζονται την ανάλογη υποδομή ή τα εργαλεία συντήρησης της.

Πλεονεκτήματα:

 • Συμβατότητα: Τα PaaS είναι συνήθως συμβατές με πολλές πλατφόρμες, παρέχοντας ευελιξία.
 • Επιτάχυνση Ανάπτυξης: Παρέχει ένα περιβάλλον ανάπτυξης με έτοιμα εργαλεία και υπηρεσίες, επιταχύνοντας τη διαδικασία ανάπτυξης εφαρμογών.
 • Διαχείριση Υποδομής: Η υποδομή είναι υποστηριγμένη από τον πάροχο, μειώνοντας τον φόρτο εργασίας του προγραμματιστή.
 • Ευκολία Ενσωμάτωσης: Επιτρέπει την ομαλή ενσωμάτωση με άλλες υπηρεσίες και βάσεις στο cloud.

Μειονεκτήματα:

 • Περιορισμένος Έλεγχος: Λιγότερος έλεγχος επί της υποδομής σε σύγκριση με IaaS, καθώς η υποδομή είναι πλήρως διαχειριζόμενη από τον πάροχος.
 • Περιορισμένη Προσαρμοστικότητα: Ενδέχεται να μην προσφέρει την ίδια ευελιξία με την ανάπτυξη πάνω σε δική σας υποδομή.
 • Εξάρτηση από τον Πάροχο: Η λειτουργία της υπηρεσίας εξαρτάται από την αξιοπιστία και την απόδοση του παρόχου PaaS.

SaaS – Software as a Service

Στην περίπτωση του SaaS, το λογισμικό φιλοξενείται σε κεντρικούς υπολογιστές (servers) που διαχειρίζεται ο πάροχος υπηρεσιών.

Ορισμένα παραδείγματα SaaS περιλαμβάνουν υπηρεσίες όπως το Microsoft Office 365, το Google Workspace, άλλες cloud εφαρμογές. Οι χρήστες πληρώνουν συνήθως μια συνδρομητική χρέωση για τη χρήση του λογισμικού, και ο πάροχος είναι υπεύθυνος για τη συντήρηση, τις ενημερώσεις και τη διαχείριση της υποδομής.

Πλεονεκτήματα:

 • Διαθεσιμότητα και Προσβασιμότητα: Οι χρήστες μπορούν να έχουν πρόσβαση στο λογισμικό από οπουδήποτε.
 • Ευελιξία και Ευκολία Χρήσης: Δεν απαιτείται εγκατάσταση και συντήρηση στον υπολογιστή του χρήστη, προσφέροντας ευελιξία και ευκολία χρήσης.
 • Συνεχείς Ενημερώσεις: Οι ενημερώσεις και οι βελτιώσεις του λογισμικού γίνονται κεντρικά από τον πάροχο.

Μειονεκτήματα:

 • Εξάρτηση από το Δίκτυο: Η λειτουργία απαιτεί σύνδεση στο Διαδίκτυο, και η απώλεια σύνδεσης μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην πρόσβαση.
 • Περιορισμένος Έλεγχος: Οι χρήστες έχουν περιορισμένο έλεγχο επί της υποδομής και της ασφάλειας.
 • Περιορισμένη Προσαρμοστικότητα: Ενδέχεται να μην παρέχει την ίδια ευελιξία με την εγκατάσταση λογισμικού στον τοπικό υπολογιστή.

Με δεδομένο τις εξελίξεις αυτές και το Hosting στο Cloud, μπορείτε να βρείτε το κατάλληλο πρόγραμμα διαχείρισης εκτυπώσεων στο cloud, ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης σας.

Η ομάδα της Digimark μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε το κατάλληλο πρόγραμμα διαχείρισης εκτύπωσης στο cloud, ώστε να εξοικονομήσετε πόρους, ενώ παράλληλα να κάνει την διαδικασία εκτύπωσης πιο αποδοτική για την επιχείρηση σας, χωρίς να χρειάζεται εκτεταμένη εξειδίκευση και πολύπλοκες διαδικασίες.

This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.
Μετάβαση στο περιεχόμενο