Τα οφέλη του 5G για επιχειρήσεις και βιομηχανίες

large 5 g graphic with smaller graphics of a factory, a boat and a business building

Το 5G είναι η πέμπτη γενιά ασύρματης τεχνολογίας που προσφέρει σημαντικές βελτιώσεις σε σχέση με το 4G, συμπεριλαμβανομένων υψηλότερων ταχυτήτων data που μπορεί να φτάσουν τα 10 Gbps, μειωμένης καθυστέρησης με τιμές όσο 1 ms, αυξημένης χωρητικότητας και αξιοπιστίας, καθώς και τη δυνατότητα να υποστηρίξει πολύ περισσότερες συνδέσεις ανά τετραγωνικό μέτρο. Αυτό επιτρέπει την ευρεία υιοθέτηση του Internet of Things (IoT), προσφέροντας ευελιξία στη χρήση ευρύτερου φάσματος και συχνοτήτων που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν, ανοίγοντας το δρόμο για επαναστατικές εφαρμογές σε πολλούς τομείς.

Standalone 5G

a factory bot and a connection graphicΤο 5G SA (Standalone 5G) αποτελεί μια πλήρη εκδοχή της τεχνολογίας 5G, η οποία λειτουργεί ανεξάρτητα από τα υπάρχοντα δίκτυα 4G, φέρνοντας επαναστατικές βελτιώσεις όπως σημαντικά μειωμένο latency, αυξημένη αξιοπιστία, ευελιξία μέσω της τεχνικής του δικτυακού slicing, και βελτιωμένη υποστήριξη για εφαρμογές IoT.

Επιπλέον, επιτρέπει τη δημιουργία εικονικών δικτύων που προσαρμόζονται στις ανάγκες διαφορετικών εφαρμογών και βιομηχανιών, καθιστώντας το ιδανικό για την ανάπτυξη του Internet of Things και την παροχή υπηρεσιών με έμφαση στην ταχύτητα και την αξιοπιστία, χωρίς τις περιορισμούς των παλαιότερων γενεών δικτύων.

Το Slicing

Το δικτυακό slicing, ή αλλιώς network slicing, είναι μια κεντρική λειτουργίαpeople graphics working on 5g στην αρχιτεκτονική των δικτύων 5G, που επιτρέπει τη δημιουργία πολλαπλών εικονικών δικτύων πάνω στο ίδιο φυσικό δίκτυο υποδομής. Κάθε ένα από αυτά τα εικονικά δίκτυα, ή “slices”, μπορεί να παρέχει διαφορετικό σύνολο χαρακτηριστικών και να είναι προσαρμοσμένο για να ικανοποιεί τις συγκεκριμένες ανάγκες διαφόρων εφαρμογών ή υπηρεσιών. Αυτό σημαίνει ότι το δίκτυο μπορεί να “κοπεί” σε διαφορετικά τμήματα (slices), με κάθε τμήμα να είναι βελτιστοποιημένο για διαφορετικούς τύπους δεδομένων ή επικοινωνίας, όπως mobile broadband, Internet of Things (IoT), επικοινωνία υψηλής αξιοπιστίας χαμηλής καθυστέρησης (URLLC) για βιομηχανικές εφαρμογές, ή ακόμα και για εφαρμογές που απαιτούν εξαιρετικά υψηλή ταχύτητα και μεγάλο όγκο data.

Το network slicing επιτρέπει στους παρόχους δικτύων να προσφέρουν δίκτυα ως υπηρεσία (NaaS – Network as a Service) και να μεγιστοποιούν την αποδοτικότητα της υποδομής τους, ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζουν την ευελιξία για να ανταποκρίνονται στις μεταβαλλόμενες απαιτήσεις των πελατών και των εφαρμογών. Αυτή η προσέγγιση ανοίγει το δρόμο για εξελιγμένες και πολυπλοκότητες υπηρεσίες, προσφέροντας ταυτόχρονα υψηλό επίπεδο ασφάλειας, καθώς κάθε slice μπορεί να έχει τη δική του αυστηρά ελεγχόμενη πρόσβαση και διαχείριση δικτύου.

3G Sunset

a 3g graphic souroynd by a sunsetΗ κατάργηση του 3G, γνωστή και ως “3G sunset”, αναφέρεται στη διαδικασία όπου οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι διακόπτουν τη λειτουργία των δικτύων 3G για να απελευθερώσουν φάσμα και πόρους για τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες δικτύωσης, όπως το 4G LTE και το 5G. Αυτή η μετάβαση επηρεάζει κυρίως την κινητή τηλεφωνία και τις υπηρεσίες Data, αλλά επίσης και άλλες συσκευές που χρησιμοποιούν το δίκτυο 3G για επικοινωνία, όπως ορισμένα μοντέλα αυτοκινήτων, συστήματα συναγερμού, ιατρικά βοηθήματα και άλλες συνδεδεμένες συσκευές.

Η διαδικασία κατάργησης του 3G έχει ξεκινήσει ήδη σε πολλές χώρες και αναμένεται να συνεχιστεί καθώς οι πάροχοι προχωρούν προς την ενσωμάτωση και επέκταση των δικτύων 5G. Η συγκεκριμένη χρονοδιάγραμμα κατάργησης μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τη χώρα και τον πάροχο. Η κατάργηση σηματοδοτεί την ανάγκη για προσαρμογή στις νέες τεχνολογίες και την αναγνώριση της σημασίας της συνεχούς εξέλιξης στον τομέα των τηλεπικοινωνιών για τη βελτίωση της ποιότητας και της προσβασιμότητας των υπηρεσιών

Προσαρμοστείτε στις εξελίξεις

Η Digimark ως πάροχος καινοτόμων τεχνολογιών προσφέρει ποικίλες λύσεις για την αναβάθμιση της επιχείρησης σας. 

Επικοινωνήστε μαζί μας για να ενημερωθείτε για όλες τις εξελίξεις στην τεχνολογία 5G και IoT, καθώς και τις λύσεις που παρέχουμε για να καλύψετε τις ανάγκες που προκύπτουν από αυτές  

error: Content is protected !!
This site uses cookies to offer you a better browsing experience. By browsing this website, you agree to our use of cookies.
Μετάβαση στο περιεχόμενο